Szervezet érettségi felmérés

maturityA Szervezeti Érettségi Modell célja, hogy segítsen a szervezeteknek képet alkotniuk arról, hogy hol állnak jelenleg, merre kéne elmozdulniuk a jövőben, hogy hatékonyabbá váljanak és hogy juthatnak el oda. Ezen szempontrendszer alapján feltérképezésre kerül a szervezet 7 működési dimenzió mentén. A vizsgálat eredményeként meghatározásra kerül ezen dimenziók érettségi szintje és a szervezete átfogó érettségi szintje. Ezek segítenek meghatározni a fejlesztendő területeket és a fejlesztés irányát is.

A fentiek fényében a szervezetek alapvetően az ábrán bemutatott öt kategória valamelyikébe sorolhatóak, melyeket röviden jellemzünk.

Ad hoc szervezetek

Az ezen szinten lévő szervezetnek egyáltalán nincs stratégia tervezése, illetve menedzsmentje. Jellemző, hogy a felső vezetés csak rövid távon és ad hoc módon tervezzen, alapvetően a zárt ajtók mögött. A vezetők idejük nagy részében operatív feladatokat látnak és „tüzet oltanak", nem foglalkoznak hosszú távú tervezéssel.

Reaktív szervezetek

Az ilyen szervezetek már alkalmazzák a hatékony tervezés és a stratégiai teljesítmény menedzsment néhány elemét, de következetlenül, így gyakran csekély eredménnyel. A tervezés nem következetes, és többnyire csak különböző eseményekre válaszul történik. Ezek a szervezetek sok esetben mérik valamilyen formában teljesítményüket, de ez nem szervezett fomában zajlik és az eredményeket sem feltétlen veszik komolyan.

Proaktív szervezetek

Ezen szervezetek esetében már léteznek olyan struktúrák és folyamatok, melyek átfogóan és proaktívan támogatják a stratégia tervezést és menedzsmentet. Ezek a tevékenységek viszonylagosan rendszeresek és az idő múlásával valamennyire fejlesztésre kerülnek. A teljesítmény mérés igazodik a stratégiához és a munkavállalói elszámoltathatóságotszigorúan veszik.

Menedzselt szervezetek

Az ilyen szervezeteknél a stratégia vezérli a döntéshozatalt és a súlyponti területeket kiválasztását. A stratégia menedzsment céljainak megfelelő szabályok és metódusok kerültek bevezetésre az egész szervezetben. A vezetés hivatalosan bevonja a munkavállalókat ezen folyamatba és egy mérhetőségre és elszámoltathatóságra épülő munkakultúra segíti a szervezetet a siker felé.

Folyamatos tökéletesítés

Az ilyen szervezetekre jellemző a kiváló stratégiai tervezés és menedzsmen, melyek beleágyzódtak a szervezeti kultúrába és hivatalós módon folyamatosan tökéletesítésre kerülnek. Vagyis, amint a teljesítmény kiértékelésre került, a szervezet elemzi, hogy mennyiben segíti ez a teljesítmény a célok elérését, továbbá vizsgálja azt is, hogy a stratégiai tervezés és menedzsment folyamat mennyire hatékony és ha szükségés módosít rajta. Ez a fajta startégiai menedzsment jelentős verseny előnyhöz juttathatja a szervezetet, mivel haékonyabban tud alkalmazkodni a külső és belső változásokhoz.

Vállaljuk Szervezetük érettségi felmérését és az eredmények alapján javaslatokat teszünk a lehetséges fejlesztési irányokra, illetve igény szerint reszt veszünk a fejlesztési folyamatban.

Szervezetfejlesztés, de miért?

  • növekvő produktivitás,
  • jobb szervezeti hatékonyság,
  • javul a szervezet külső megítélése,
  • nagyobb munkavállalói elégedettség,
  • csökkenő személyi költségek,
  • alacsonyabb fluktuáció.

Ajánlataink

free360report
ocs
freeconsulting

JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com